LUONNOSTA


Täälläkin luonto on mykistävä ihmeellisyydellään. Ympärillä näkyvät pienemmät vuoret kiinnittävät huomion joka päivä, ensimmäiseksi varhain aamulla ja viimeiseksi illalla auringon laskiessa. Kauempana sijaitsevat lumihuippuiset tulivuoret Pichincha ja oma lempparini Cotopaxi pysäyttävät joka kerta mietimään sitä jotakin valtavuutta, vaikka tulivuorten näkeminen on mahdollista lähes joka päivä koulun pihalla tai koulumatkalla. Silti joka kerta, kun aamuauringon valaisema laakso levittäytyy eteen ja sen taka-alalta, kahden pienemmän vuoren välistä pystyy katsomaan silmästä silmään järkälemäisenä seisovaa Cotopaxia, tuntee elävänsä unessa oikean elämän sijaan.


Ihmeellistä on myös se, kuinka erilaista luontoa täällä on jo päässyt näkemään ja kokemaan. On saanut nähdä nähdä pelikaaniauran laskeutuvan hyvässä järjestyksessä Tyynenmeren rannalle ja ihailla pientä erakkorapua kipittämässä kohti turvaa rannan suurten kivien väliin. On saanut ihailla eukalyptusmetsiä ja banaaniviljelmiä,  katsella vuoriston vaihtumista rannikon "viidakkoon" ja katsella vuoren laelta avautuvaa loppumatonta maisemaa. On myös tuntenut voimattomuutta ja pienuutta kuullessaan maanjäristyksistä Ecuadorin toisilla alueilla.



Paljon on nähty, aika vähän kuitenkaan kameran linssin läpi. Vieläkään en paikallisten tavoin osaa haistaa, millon on turvallista jättää reppu odottamaan autoon tai ottaa kuva kännykällä. Muutenkin monet asiat täällä näyttävät omissa silmissä niin erilaiselta kuin kännykän kamera ne tahtoo nähdä. Tuntuu oudolta, että olen saanut kokea jo niin monia asioita, mutta Suomeakin pienemmästä Ecuadorista olen kolunnut vasta ihan pikkiriikkisen osan.

2 kommenttia:

  1. Ihana tää sun blogi <3! Oon itsekkin hakenut vaihtoon Rotarien kautta, Ecuador minullakin ykkösenä. Viime viikolla oli haastattelut, ja nyt tässä jännitän, että pääsinkö edes mukaan. Paljonko tämä vaihtovuotesi on maksanut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hirveästi palautteesta<3 ja onnea hyvästä maavalinnasta. Ecuador on aivan ihana maa, mutta suomalaisena vaihto-oppilaana saa raivata täällä tietään aika yksin, sillä lähinnä Suomea kotoisin olevat Rotaryn vaihto-oppilaat ovat tänä vuonna Saksasta.

      Vastaan tässä kommentissa vaihtovuoden kustannuksiin enemmän ympäripyöreästi, mutta jos haluat enemmän yksityiskohtaisia tietoja, laita toki sähköpostia niin voin lähettää laatimani Excel-taulukon.

      Rotaryn vaihto-oppilaana maksettava summa ei ole vain suuri köntti, joka täytyy maksaa kerralla. Jokainen maksettava asia laskutetaan erikseen ja tiedät, mistä maksat. Jokaisen Rotaryn vaihto-oppilaan täytyy maksaa vaihdon organisointikulut kattava summa noin 550e, vaihto-oppilaan bleiseri noin 200e sekä jokaisesta koulutuspäivästä ja siellä tarjoiltavasta ruuasta erikseen noin 30e/osallistuja/päivä, mutta maksun suuruus riippuu koulutuksesta.

      Rotaryn vaihto-oppilaalla täytyy toki olla ostettuna myös lentoliput, jotka Ecuadoriin ovat 1000-1500e sekä vakuutus, jonka hinta taisi pyöriä noin 800 euron paikkeilla, riippuen tietysti ostetusta vakuutuksesta. "Yllättävämpi kuluja" ovat hakupaketin kasaamisen aikana mahdollisesti maksettavat lääkärintarkastus ja hammastarkastus. Kun vaihtomaa alkaa varmistua täytyy ainakin Ecuadoria varten valmistautua monin rokottein, jotka voivat yhteensä maksaa alle 200 euroa. Jos ei ole saanut hepatiittirokotteita aiemmin voi summa jopa tuplaantua.

      Ecuadoriin lähtijän on myös ennen lopullista päätöstä hyvä tietää lähimmän Ecuadorin suurlähetystön sijaitsevan Tukholmassa ja Ecuadorin päässä lähimmän Suomen suurlähetystön sijaitsevan Perun Limassa. (Itse en tätä tiennyt) Viisumin hankkiminen tulee esimerkiksi Perua paljon kalliimmaksi, kun sen joutuu hakemaan molempien vanhempien kanssa henkilökohtaisesti Tukholmasta. Myös erilaisten dokumenttien hankkiminen ja käännättäminen espanjaksi sekä niiden laillistaminen (apostillet), maksavat ja vievät aikaa enemmän kuin aluksi luulisi.

      Vaihtovuotta varten täytyy Rotaryn vaihto-opilaan myös hankkia tai valmistaa aikamoinen kasa pinssejä sekä käyntikortteja. Rahaa kuluu myös tuliaisten ostoon useammalle perheelle sekä (tosin hyvin vähän) Suomen lipun ostoon. Vaihto-opilaan saapuessa Ecuadoriin, tulee hänellä olla myös noin 300 dollaria laitettavaksi hätävararahastoon, joka kuitenkin palautetaan takaisin vaihto-vuoden päätyttyä.

      Vaikka tuntuukin, että olen maininnut vastauksessani liikaakin itsestäänselvyyksiä, jatkan kuitenkin samaa linjaa. Myös Ecuadorissa vaihto-oppilas tarvitsee omaa rahaa ostoksiinsa. Tosin Ecuadorissa hintataso on alhaisempi ja omaa rahaa ei välttämättä tule kulutettua Suomen tai Euroopan tasolla, sillä maan turvallisuustilanteen takia vaihto-oppilas liikkuu paljon perheensä kanssa. Rahaa tulee kuitenkin varata myös Rotaryn järjestämille vaihto-oppilaiden matkoille, joista kolmen pakollisen hinnaksi tulee tänä vuonna yhteensä noin 1000 euroa sekä vapaaehtoisille retkille Amazonin sademetsään (noin 900e) sekä Galápagossaarille (noin 1700e).

      Onnea elämiseen jännityksen kanssa, muistan tunteen hyvin. Muistetaan kuitenkin, että Rotaryn vaihto-oppilaana maksamisen lisäksi saamme kuukausittaisen avustuksen omalta klubiltamme, joka on Ecuadorissa 100 dollarin luokkaa. Muista nauttia myös tästä vuodesta Suomessa<3

      Poista

Sisällön tarjoaa Blogger.